Wat moet jij van jezelf?

Ik moet zoveel van mezelf:

Ik moet de badkamer schoonmaken.

Ik moet mijn netwerk vergroten.

Ik moet aardig zijn.

Ik moet gelukkig zijn.

Ik moet….

Voor mij geeft het woord moeten weerstand. Een negatief gevoel dat spanning in mijn lijf veroorzaakt en mijn energie opslurpt.

De meest gestelde vraag in mijn praktijk is “hoe kom ik van dat moeten af? Het geeft mij zoveel druk en kost mij vooral energie.”

Ik zeg al wekenlang tegen mezelf dat ik iets moet delen met jullie. Alleen komt er niets op papier. Allerlei excuses komen er voorbij, dat het nu nog zo heerlijk weer is en dat ik hiervan moet genieten. Dat ik niets nuttigs te vertellen heb. Hele verhalen ratelen zich af in mijn hoofd. Zo’n stemmetje in mijn hoofd die blijft zeuren dat ik iets moet gaan doen.

Herken jij dit ook? 

Maar waarom moeten we zoveel van onszelf? En van wie?

Eerlijk gezegd weet ik dit niet. Het heeft, mijn inziens, te maken met oude overtuigingen. Hoe vaak heb ik niet te horen gekregen dat ik mijn best moet doen op school, of dat ik aardig moet zijn voor een ander. Alleen wil ik niet meer zoveel moeten. Het veroorzaakt stress en soms een waardeloos gevoel. Ik mag, omdat ik hier zelf blij van word, werken aan en in mijn bedrijf. Ik wil, omdat dit mij energie geeft, aardig zijn voor een ander.

2 Tips om minder te moeten:

  1. Door het woord moeten te veranderen in willen of mogen voelt het veel lichter en eenvoudiger.
  2. Wees niet zo streng voor jezelf. Lach eens een keer om jezelf als iets niet perfect voelt. 

Weet dat niets moet, maar alles mag!

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?