Waarom je helemaal niet naar de sportschool hoeft

Je ligt lui in je stoel, de zon schijnt op je gezicht. Je hoort de bijen op de achtergrond zoemen. Je voelt je gelukkig en loom. Je merkt hoe de zon jou kracht en warmte geeft. Je bruist van energie en hebt zin om te zingen en te dansen. Heerlijk tijd vrij maken om met je vrienden op een terras een verfrissend drankje te nemen. Je denkt  “was het maar het hele jaar door zomer”!

Aaaargh, sportschool!

Misschien ben je net als ik niet zo’n fan van de sportschool. Je weet wel, van die veel te strakke types om je heen, in de perfecte outfits, die zonder rood hoofd die apparaten te lijf gaan. Sta je daar in je iets te wijde, donkergrijze trainingsbroek, met je spaflesje in je rechterhand. De moed zakt je nu al in de schoenen. Toch lijkt het wel alsof we onbewust geprogrammeerd zijn om te denken: als ik sport, ben ik pas echt goed bezig. Onzin! Bewegen is net zo goed als sporten. Sterker nog, als je iets doet wat je leuk vindt zoals wandelen, tuinieren, een rondje joggen of een stuk fietsen, ontspan je veel dieper dan hijgend op die apparaten.

Chocolade en bewegen

Bewegen zorgt er namelijk voor dat je endorfine aanmaakt in je hersenen. Je kent dit stofje vast wel, het komt ook vrij als je mmmmm, zo een stukje chocola oppeuzelt. Endorfine betekent puur geluk! Ook al is de drempel hoog om te gaan bewegen, het is echt de moeite waard. Naast dat het natuurlijk gezond is voor je hart en bloedvaten, zorgt bewegen ervoor dat je een stuk positiever in het leven staat. Starten met bewegen moeilijk? De 5 elementen helpen je daarbij.

Heb je een dip, de natuur helpt je

Door mee te bewegen in het ritme van de natuur, breng je je lichaam in balans. Volgens de Chinese geneeswijze wordt dit de 5 elementen genoemd. Van kale bomen en struiken in de winter, het element water. Verse blaadjes en voorjaarsbloeiers in de lente, het element hout. Naar het element vuur, de uitbundige bloei van de zomer. Tot het vallen van de bladeren in de herfst, het element metaal. In de lente is er een explosie van energie. En die tijd is nu, de overgang van lente naar zomer en dat voel je. Maak gebruik van deze energie en kom in beweging.

Yess and go! Jij gaat ervoor

Je haalt je sportschoenen uit de kast, je hebt er zin in! Vol goede moed ren jij je hardlooprondje. En dat hou je ook best even vol… een week of twee. Dan komt vaak de klad erin. Want je moet nog even wat doen, iemand bellen etc… ‘Morgen ga ik weer’, zeg je hardop tegen jezelf.’  Je moest eens weten hoe vaak ik in het voorjaar mijn sportschoenen heb aangetrokken. Ik heb zelfs wel eens nieuwe schoenen gekocht, want nu zou ik mijn hardloopplannen op de hei écht volhouden. Niet dus. Na twee weken haakte ik weer af. Ik had te weinig energie om door te gaan. Bouw het bewegen langzaam op. Je hebt niet, zoals de natuur, een winterslaap gehouden om je energievoorraad aan te vullen.

3 Eenvoudige tips om het nu wél vol te houden

Moeite met beginnen?

Tip 1: Zoek iemand om samen te gaan bewegen. Het is gezelliger en je houdt het langer vol.

Tip 2: Ga in de tuin werken, stap een bushalte eerder uit, neem de trap of fiets.

Tip 3: Ga naar buiten. Sta eens stil en kijk om je heen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je?

Ik heb het al eerder gezegd, maar het is het herhalen waard. Bouw het rustig op. Je hoeft niet meteen een halve marathon te rennen. Elke dag een stukje slenteren door je wijk is net zo effectief!

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?