Energie overhouden aan het einde van de dag

Met veel energie spring je ’s ochtends je bed uit. Je hebt verschillende dingen op lijstje staan om te doen en je heb er zin in. Niets is je teveel. Toch kan het zijn dat je je aan het einde van de dag uitgeblust voelt. Regelmatig hoor ik in mijn praktijk “ik ben zo moe”, “mijn hoofd blijft maar malen”. Je weet dat je nog veel op je to-do lijst heb staan. Iedereen vraagt je aandacht, jeetje je bent al moe als je eraan denkt wat je allemaal nog moet doen. Hoe krijg je meer energie om met meer plezier je dag door te komen?

Waarom jij wel moe kan zijn na een dag werken

Moe na een dag hard werken ben je blij dat je aan tafel kan om te eten. Je partner heeft nog genoeg energie. Vanuit de Chinese visie wordt je geboren met een hoeveelheid energiereserve. Deze reserve heb je van je ouders meegekregen. Jij en je partner hebben jullie eigen energievoorraad, die is bij niemand hetzelfde.

Ken je eigen energievoorraad

Misschien weet je niet wat jouw energievoorraad is. Kijkt dan eens terug naar hoe je als kind was. Was je rustig? Of juist actief. Mijn broer (en hij is op dezelfde dag geboren als ik) was liever de hele dag aan het sporten en kreeg daar een dosis energie van. Ik was een rustig kind die het heerlijk vond om te lezen en te leren. Nog steeds krijg ik geen energie van sporten, wel van rustig bewegen.

3 Tips om energie over te houden

Je aanleg voor je hoeveelheid energie is niet te veranderen. Wel kan je er voor zorgen dat je deze tijdig aanvult.

Tip 1: Denk eens na wat jou vroeger energie gaf. Wat geeft jou nu energie?

Tip 2: Maak je to-do lijst niet te lang, dit geeft je stress. Zeker als het je niet lukt om al deze punten af te krijgen.

Tip 3: Kies per dag 1 of 2 dingen die echt belangrijk voor jou zijn. Heb je tijd of energie over neem dan nog iets van je lijstje wat minder belangrijk is.

Zo zorg je dat je een goede balans vindt tussen jouw energievoorraad en hoe je deze gebruikt. Luister naar je lichaam. Een mooie vergelijking is een elektrische fiets. Bij een te lange afstand fietsen gaat de accu leeg. Je moet dan een oplaadpunt vinden om deze weer op te laden. Dit geldt ook voor jouw lichaam, neem op een dag een keer te tijd om je accu op te laden. Doe dit op een manier wat bij jou past. Dit kan op verschillende manieren zoals een massage, wandelen, mediteren, zingen of sporten. Kijk wat jou het meeste energie en plezier geeft.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?