Stop met schaapjes tellen, leer weer lekker slapen!

Langzaam doe je je ogen open. Je voelt het meteen: je bent uitgerust! Je hebt dan ook heerlijk geslapen, de hele nacht aan één stuk door. Kom maar op met die nieuwe dag!

Potverdikkie, was dat maar zo… Jij slaapt al tijden slecht. Je hebt alles geprobeerd, talloze boeken en artikelen gelezen en nog steeds is het prut. Maar, er is hoop, ook voor jou! Hoe je weer een goede slaper kunt worden, lees je in deze special over slapen. 

Goed slapen gaat NIET over slapen

Hè? Dat is wel heel cryptisch, denk je nu misschien. Het is wel waar. Jij kunt namelijk prima slapen. Iets als ‘een slechte slaper zijn’, bestaat niet. Sterker nog, als je dat maar vaak genoeg herhaalt, zul je uiteindelijk ook minder goed slapen. Slapen is overgave, diep tot rust komen. En hoe diep jij tot rust kunt komen, is afhankelijk van wat je overdag doet. Dus hoe ziet jouw dag eruit? Ben je druk? Kijk je 10 keer per uur op je telefoon? Verslaafd aan social? Ervaar je veel stress of heb je persoonlijke problemen? Dan is slaap het eerste wat eruit klapt.

Als ik niet slaap, kan ik morgen niet presteren

Of, ‘ik moet slapen’. Langzaam verschuift de focus volledig op slapen. Naar bed gaan is niet meer prettig, het kan zelfs eng worden. Want niet kunnen slapen maak moedeloos. Nu is het moment om tegen jezelf te zeggen: stop! Terug naar de basis. En die basis is hoe je overdag je leven leidt. In de Chinese geneeskunde leggen ze dat zo uit: je geest of bewustzijn (Shen) zorgt ervoor dat je overdag met plezier je ding doet. En tegen de tijd dat je je bed instapt, brengt je Shen je gedachtes tot rust zodat je lekker in slaap zakt. Maar door overdag veel stress te hebben, een overload aan (digitale) prikkels te consumeren en geen momenten van rust in te lassen, raakt je Shen overbelast. In plaats van ‘s avonds rustig weg te zakken, is je Shen nog druk bezig alle impressies een plekje te geven.

Reset regelmatig je harde schijf, niet alleen ‘s nachts

Je weet hoe belangrijk slapen is. ’s Nachts verwerk je alle indrukken van overdag, herstelt je lichaam zich en vul je je energie voorraad aan. Slapen is een soort Ctrl-alt-delete voor je hele systeem. Deze overgave aan mmmmm lekker diep slapen begint niet ’s nachts, maar overdag! Door overdag al indrukken te verwerken, maak je het je geest ’s avonds een stuk eenvoudiger. Misschien roep je nu ‘daar heb ik geen tijd voor’. Als is het maar 3 minuten op de wc. Rustig zitten, je voeten voelen en je adem volgen, that’s it. Zo kan je hoofd even in de relaxstand en dat merk je meteen aan het einde van de dag.

‘Ik slaap als mijn hoofd mijn kussen raakt’

Grrrr, je zou de mensen die dat zeggen toch bijna iets aan willen doen?! Want zo werkt het echt niet voor jou. Misschien neem je nu al meer pauzes overdag. Maar nog steeds ervaar je spanning als je naar bed gaat. ‘Wat nou als….?’ Tja, je voelt alweer: dit wordt een lange nacht. Je mind is hierbij ongelofelijk sterk. Als je negatief denkt over slaap, zul je waarschijnlijk ook slecht slapen. Mooi klote? Nee! Draai het om! Je kunt je mind dus ook programmeren om juist wél lekker te slapen. 

Je mind kan je helpen om te slapen

Makkelijker gezegd dan gedaan? Nou, dat valt wel mee. De sleutel is ook hier weer: heb geduld. Je hebt al zo lang tegen jezelf verteld wat voor slechte slaper je wel niet bent, gun je mind de tijd die nieuwe gedachtes ook echt te gaan geloven. Focus je bijvoorbeeld op dat je heerlijk ligt, dat je nu even niks hoeft en dat het veilig voor je is om lekker te rusten. Zeg deze zinnen hardop in jezelf. Deze nieuwe overtuigingen werken het best als je ontspannen bent.

Oefening! Maak een ontspannen reis door je lichaam

Begin bij je voeten. Zeg in jezelf 2 keer: ‘Ik ontspan mijn voeten, enkels en onderbenen’. En als 3e keer, de afsluiter: mijn voeten, enkels en onderbenen zijn ontspannen. Hierna ga je door met je bovenbenen en billen, je onderrug, midden van je rug en bovenrug etc. Heel belangrijk: ontspan ook je hersenen. Zeg 2 keer tegen jezelf: ‘Ik ontspan de voorkant van mijn hersenen.’ En dan: de voorkant van mijn hersenen is ontspannen. Werk zo door met: mijn linkerhersenhelft, mijn rechterhersenhelft, de achterkant van mijn hersenen en diep in mijn hersenen. Neem je tijd, voel de plekken in je lichaam. Helemaal relax? Zeg dan in jezelf jouw nieuwe overtuigingen. 

Leuk Petra, maar ik slaap nog steeds niet

Geen nood. Oefening baart kunst. Blijf investeren in rust en ruimte overdag en weet dat jij gewoon kunt slapen. Zeg het maar eens tegen jezelf in de spiegel: ‘Ik slaap makkelijk en diep, elke nacht en wordt ’s morgens uitgerust wakker.’ Yes! Voel het! En als je dan weer eens wakker ligt, blijf rustig liggen. Doe nog een ontspanningsoefening. En ik heb het al eens eerder gezegd, de uitspraak van mijn moeder: Ook als je niet slaapt, je rust toch!

Toetje: nu slaap je zeker te weten

Tot slot deel ik nog graag met je een oeroud slaapgeheim: Yoga Nidra. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yogaslaap’. Deze ingesproken meditaties werken zodanig op je brein dat je het als het ware schoon wast van indrukken. Probeer het gewoon eens. Echte toppers zijn de oefeningen van Jennifer Piercy, gratis te beluisteren via de Insight Timer app. Slaap lekker!

Wat heb jij allemaal al gedaan om beter te slapen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?