Wel of geen menopauzeverlof?

In Engeland pleitten twee Britse parlementariërs ervoor dat er een wetgeving komt die vrouwen in de overgang toestaat om hun werkritme aan te passen aan hun hormonale overgangsklachten. The Guardianschrijft dat vrouwen voortaan over vrije tijd moet beschikken of hun werkomstandigheden moeten kunnen aanpassen om het hoofd te bieden aan bepaalde gênante symptomen als opvliegers, slecht slapen door o.a. nachtelijk transpireren’.

De twee Britse parlementariërs stelden de vraag in het Britse parlement: “Moeten ondernemingen op dezelfde manier met de menopauze omgaan als met ziekte of zwangerschap?”

Nee, er hoeft voor mij geen wetgeving te komen dat werkgevers vrouwen in de overgang meer ruimte moeten geven. Wat ik wel wil is dat er op de werkvloer een bewustwording plaatsvindt over de impact van de overgang op fysiek, emotioneel en mentaal gebied, zodat dat er meer begrip ontstaat onder collega’s en leidinggevenden. Waardoor er ruimte ontstaat om je werkindeling aan deze omstandigheden te kunnen aanpassen.

Zelf heb ik periodes dat ik slecht slaap, waardoor ik ’s nachts een paar uur op de bank zit. Meestal ga ik wat lezen en maak mij er niet zo druk over dat ik niet kan slapen. Als zelfstandige heb ik het geluk dat ik de volgende dag ’s middags even een tukkie kan doen op de bank. Maar toen ik nog in vaste dienst was en om 8 uur op mijn werk verwacht werd, moest ik mij na zo’n slapeloze nacht echt door de dag heen worstelen. Dit was niet zo goed voor mijn humeur en mijn concentratie vermogen 😉. Die gebroken nachten leverden mij zeer veel stress op. En ja, stress kan juist de symptomen van de overgang versterken.

Zorg goed voor jezelf en neem de tijd die JIJ nodig heb. Pak je momenten van rust om ontspannen door de overgang te komen. De overgang hoeft geen kommer en kwel te zijn met heftige verschijnselen zoals: vermoeidheid, opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen of niet goed in je vel zitten. Het is juist een nieuwe periode waarin jij je eigen keuzes kan maken. Je eigen ruimte mag innemen om als krachtige vrouw door de overgang te stromen.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?