Voelen is niet zo mijn ding….

Wordt iedereen met dezelfde hoeveelheid zelfvertrouwen geboren of wordt deze ontwikkeld tijdens de loop van je leven?

Een dikke boom voor ons huis is omgewaaid. De storm kon hij niet trotseren en hoewel hij met voldoende zelfvertrouwen ons huis uit de wind hield, heeft de wind hem uit balans gebracht.

De overgang bracht mij uit balans.  Ik merkte dat mijn onzekere-ik de kop op stak. Mijn zelfvertrouwen daalde tot het vriespunt. Ik liep soms dagen met mijn ziel onder de arm. Wat wil ik nu? Op deze vraag had ik niet meteen antwoord. 

Ik denk dat jouw persoonlijke hoeveelheid zelfvertrouwen afhankelijk is van de invloed van je omgeving. Zo ben ik geen type dat  meteen in het diepe zal springen. Nee, ik bleef liever achteraan staan en observeerde wat er voor mij gebeurde.

Lange tijd heeft dit mij in de weg gezeten en heb ik puur uit wilskracht dingen gedaan. De successen die ik hiermee behaalde hebben mij zeker meer zelfvertrouwen opgeleverd. Toch sta ik nog steeds niet vooraan in de rij om mijn deel op te eisen. Ik blijf een observeerder. Steeds beter ben ik gaan begrijpen dat niet het “doen” belangrijk is, maar dat- voelt het goed voor jou- voorop moet staan.

Voelen was niet zo mijn ding. Analyseren en onderzoeken daar was ik beter in. Tot dit  uiteindelijk resulteerde in een fikse onbalans in mijn leven, een burn-out. Het heeft indertijd mijn zelfvertrouwen en mijn lichaam een aardige knauw gegeven. Ik werd gedwongen om te luisteren naar mijn lichaam, naar mijn innerlijke IK.

Wie ben ik en wat wil ik, is jarenlang een thema geweest in mijn leven. En ik merk dat dit thema steeds weer terug komt. Eens in de paar maanden schrijf ik op een vel papier: wie ik ben….en noteer dan alle woorden en zinnen die naar boven komen. Deze oefening geeft mij houvast om dicht bij mezelf te blijven. Om mijn eigen keuzes te maken in wat belangrijk voor mij is. Zo heb ik de keuze gemaakt om het afgelopen half jaar even afstand te nemen van social media. Om meer naar de achtergrond te gaan. Het heeft mij de tijd gegeven om mijn leven niet te laten bepalen door mijn agenda. Om nieuwe energie op te doen en vol zelfvertrouwen naar het leven te kijken.

En er zijn dagen dat mijn zelfvertrouwen en energie ver te zoeken zijn. Ik denk dat dit een natuurlijk proces is. Dat er momenten in je leven zijn met het gevoel dat je de hele wereld aankunt en momenten met het gevoel  dat jouw zelfvertrouwen je compleet in de steek heeft  gelaten. 

Het maakt niet uit met hoeveel vertrouwen je in het leven staat .Vertrouw op jezelf als wijze vrouw. Blijf dicht bij jezelf en voel en ervaar wat jij belangrijk vindt.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?