Geen avondmens

Geen avondmens

Misschien herken je dit? Je neemt iets voor om  te gaan doen, maar uiteindelijk doe je niets.

De afgelopen weken had ik drie goede voornemens:

  • Meer lezen
  • 4 weken lang alleen nog maar gezond eten
  • Iedere dag tijd vrij maken om mijn 100 dagen Qigong challenge te volbrengen

Moeilijk is dit lijstje niet en ik weet wat het mij oplevert:

1. Ik voel dat ik veel meer energie heb

2. Ik ervaar meer ontspanning in mijn hoofd en lichaam

3. En het belangrijkste: ik heb minder last van opvliegers en stemmingswisselingen

Waarom doe ik het dan NIET iedere dag!

Wat is jouw ritme?

Deze vraag werd mij dit weekend gesteld tijdens een scholing over hormonen  “wat is jou biologische ritme van de dag betreft eten, rusten, slapen, werken en gezin of familie/vrienden?”

Gek, hier heb ik hier nooit over nagedacht. Ik weet dat ik geen avondmens ben. Maar gek genoeg ook geen ochtendmens. Je zal mij niet om 7 uur springend uit bed zien komen. De laatste tijd ben ik wel steeds meer op zoek wat mijn ritme is. Zeker nu de klok naar wintertijd is verschoven ben ik mijn ritme kwijt.

Wat is jouw biologische ritme?

Bewust maakte ik tijd vrij in mijn agenda om te gaan bewegen, te rusten en te eten, maar vervolgens negeerde ik deze kwaliteitsmomentjes van de dag. Ondanks al mijn kennis over tijd nemen voor mezelf, meditatie, ontspanningsoefeningen, betrapte ik mezelf erop geen rekening te houden met mijn biologische klok.

Waarom is de je biologische klok of Circadiaans ritme zo belangrijk?

Heel kort gezegd heeft jouw biologische klok zeer veel invloed op al je hormonen in je lichaam. In de natuur herken je ook duidelijk een biologische klok. De lente waarin alles ontwaakt, de zomer in bloei, de herfst met haar oogsten en de winter van rust. Ondanks al onze kennis over biologische ritmes, leven we steeds meer tegen onze ritme in. We staan vroeg op voor ons werk en gaan op onregelmatige tijden naar bed. Zeker nu we meer thuis aan het werk zijn is het een uitdaging om niet ’s avond nog tot in de late uurtjes door te werken, maar rekening te houden met jouw eigen biologische ritme. Terwijl leven volgens je biologische ritme zo’n positieve invloed heeft op je hormonen, op je emoties en op je stemming.

Zullen wij samen afspreken om te gaan leven volgens ons biologisch ritme, waardoor we onze goede voornemens wel kunnen volhouden? Laat mij het resultaat weten.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Bel of mail mij als je graag mijn begeleiding bij je overgangsproces wilt of als jij jouw verhaal met mij wil delen.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?