De overgang is echt niet bedoeld om gelukkig in te zijn

Gelukkig ben ik nog niet in de overgang, wordt er regelmatig tegen mij gezegd. Als ik voor iedere keer dat ik dit hoor een euro zou krijgen 😉. Voor een vrouw die graag nog kinderen wil is het natuurlijk fijn dat ze nog niet in de overgang is.

Maar waarom zien wij de overgang niet als geluk?

Momenteel zit ik in bijna de gelukkigste tijd van mijn leven. Ik heb de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen met voldoende tijd om te voelen wie ik wil zijn. Helaas gaat deze ontwikkeling niet altijd gepaard met een gelukkig gevoel, want ik beland in een soort identiteitscrisis met de vraag, wie ben ik?

Ben ik……….

Een therapeut?

Een doktersassistente?

Een docente?

Dit zijn allemaal rollen die een naam hebben gekregen om je in een hokje te plaatsen. Zo werd ik een persoon waarvan ik dacht dat ik die moest zijn. Om maar vooral aan de buitenwereld te laten zien wie ik ben. Maar al deze namen vertellen niet wie ik echt ben: “een wijze vrouw die toevallig midden in de overgang zit”.  

Hoeveel namen geef jij jezelf voor de buitenwereld?

Moeder?

Mantelzorger?

Of noem jij jezelf naar de functie die je uitoefent?

De kracht van deze overgangsfase in je leven, is om bewuste keuzes te maken voor het leven wat je wilt leiden. Om zo een verbinding te maken met wie jij werkelijk bent. Zet de  oerkracht waarmee je vroeger je kind beschermde en begeleidde naar de volwassenheid nu voor jezelf in. De overgang is een natuurlijk proces. Pak nu de ruimte en tijd om jouw richting te bepalen voor de tweede fase van jouw leven

Ik kan oprecht zeggen dat ik super gelukkig ben om de overgang mee te maken. Deze fase in mijn leven maakt mij sterker. Ik begrijp steeds beter wat goed voor mij is. Waar ik wil wonen en met wie ik om wil gaan. Natuurlijk baal ik soms als ik een paar nachten achter elkaar niet kan slapen omdat mijn hoofd vol zit en ik mij moe voel. Of als ik tijdens een bespreking een opvlieger voel opkomen en niet weet hoe snel ik mijn laagjeskleding moet afpellen. Maar de kracht en het  vertrouwen in de volgende reis in mijn leven die ik nu ervaar, maken deze ongemakken ruimschoots goed.  Ik omarm deze fase en zeg tegen mezelf “gelukkig ben ik in de overgang”.

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hoe kan ik je van dienst zijn?