Lang leve de overgang!
Na een uur te hebben liggen woelen en draaien in je bed ben je het zat. Je hebt het warm. Van alles heb je al geprobeerd. Voeten buitenboord. Het dekbed van je af. Pffff, dat lucht in ieder geval voor een korte tijd even op.
Het is de leeftijd hè
Je herkent jezelf niet meer. Jij, die altijd zo’n koukleum was en het liefst in de verwarming kroop. Nu zijn die momenten schaars. Steeds vaker gooi je alle ramen en deuren open om frisse lucht binnen te laten. Je collega vraagt verbijsterd of je wel helemaal goed bij je hoofd bent. Het is rond het vriespunt buiten en zij heeft het ijskoud dankzij jouw onbezonnen actie!
Aanval van een monster
Opvliegers worden ze genoemd. Om je heen hoor je dat het bij de overgang hoort. Voor jou voelen deze opvliegers echt niet als iets wat erbij hoort. Het lijkt wel of je aangevallen wordt door een monster. Zit je ’s avonds lekker op de bank voel je opeens de hitte als een slang omhoog kruipen. Oef, eerst dat vest maar uit. Vervolgens je trui. Uiteindelijk zit je in je bh en onderbroek op de bank. Hè, hè een beetje frisse lucht. Je partner kijkt je verwachtingsvol aan. Van hem mag je nog wel even verder gaan…. Jij verzucht dat je daar nu net geen zin in hebt. Laat mij maar met rust.
Wat kan je doen als je een opvlieger hebt?
Trek laagjes kleding aan zodat je wat uit kan trekken als je het warm krijgt
- Beperkt pittige kruiden zoals sambal, gember, kerrie en kaneel
- Beperk cafeïne en alcohol
- Ga zoveel mogelijk stressvolle situaties uit de weg
- Drink een glas koud water
- Waaier je koelte toe: denk aan een mooie Spaanse waaier of een ventilator
Je thermostaat is van slag
Gelukkig is er dus niets mis met je. Wel vraag jij je af waarom juist jij last hebt van opvliegers. Oké, je zag je moeder vroeger vaak met een rood en verhit hoofd door huis lopen, maar je hebt nooit bedacht dat zij toen in de overgang was. Al googelend kom je erachter dat door een verandering van je vrouwelijke hormonen, je thermostaat ontregeld raakt. Jouw thermostaat geeft aan dat je het warm hebt. Vervolgens reageert je lichaam door te gaan transpireren. Je lichaamstemperatuur daalt en weg hitte!😉
Yin en Yang moeten in balans zijn
Vanuit de Chinese leer wordt er anders naar opvliegers gekeken. De nieren spelen hier een belangrijke rol. In de nieren bevindt zich ons basisenergie, onze levenskracht. Deze neemt in de loop van jaren af. Dit is een natuurlijk proces. De nieren bestaan uit twee krachten: Yin en Yang. Yin hoort bij de nacht, houdt van rust en zorgt voor koelte. Yang hoort bij de dag, zorgt voor activiteit en houdt je warm. Bij teveel stress en spanning en te weinig rust tussendoor wordt er teveel Yin verbruikt. De balans tussen Yin en Yang raakt verstoord. Yang krijgt de overhand en zo ontstaat hitte!
Zowel vanuit de Chinese als de Westerse leer kan je kijken naar je moeder, je oma of je zus. Hun ervaringen met opvliegers zijn een goede richtlijn hoe dit bij jou kan verlopen.
Ga het gevecht niet aan
Tsja, daar zit je dan in je bh en onderbroek op de bank. Je kan er echt niet om lachen. Wel weet je dat, hoe jij je er ook tegen verzet, het absoluut niet weggaat. Integendeel, je lijkt het er zelfs warmer van te krijgen. Dus je neemt je voor om het maar te accepteren zoals het is. Je wollen sokken, dikke vest en sjaal gaan achterin de kast . Ach, en zo heeft je partner af en toe ook zijn lolletje😉.